Blokzijl

Het oude stadje Blokzijl is gesticht door Hollandse kooplieden. Aan de monumentale koopmanshuizen met trap- klok- of halsgevel is dit nog steeds te zien. Blokzijl wordt gesierd door de fraaie havenkolk.
U kunt iedere woensdagavond onder begeleiding een stadswandeling maken.
De opening van het vaarseizoen vindt in mei plaats.

Vollenhove

De voormalige bisschopsstad Vollenhove is een oud vissersstadje aan de kust van de voormalige Zuiderzee. In het centrum van Vollenhove, in de onmiddellijke omgeving van de O.L. Vrouwe- of kleine kerk en achter de gerestaureerde havezate Marxveld, is een kunst- en cultuurtuin aangelegd. Deze tuin geeft een beeld van de historische ontwikkeling van de tuinen in Vollenhove.

Giethoorn

In de directe omgeving vindt u het watersportdorp Giethoorn. Dit dorp met zijn vele grachten en typische bruggetjes heeft veel te bieden. U kunt er rondvaarten maken of zelf een fluisterboot huren. U kunt er ook punteren, zeilen, surfen en kanoën. Er zijn vele musea. Loop een galerie of pottenbakkerij binnen. Bezichtig een originele punterwerf. En natuurlijk kunt Giethoorn veel gezellige restaurants, eethuisjes en terrasjes.

Bloemencorso’s

Ieder jaar in augustus worden er twee bloemencorso’s gehouden.
Het corso van St. Jansklooster wordt gehouden op vrijdag 17 augustus 2018. Het corso van Vollenhove vindt plaats op zaterdag 25 augustus 2018.
Gondelvaarten

In de dorpen Giethoorn, Dwarsgracht en Belt-Schutsloot vinden de jaarlijkse gondelvaarten plaats.
De gondelvaart van Dwarsgracht wordt gehouden op zaterdag 28 juli 2018. De gondelvaart van Belt-Schutsloot vindt plaats op vrijdag 10 augustus 2018 en de gondelvaart van Giethoorn op zaterdag 25 augustus 2018.

Bezoekerscentra

In de directe omgeving vindt u het bezoekers- en informatiecentrum De Wieden, van de vereniging tot behoud van natuurmonumenten. Ook in de Weerribben (Ossenzijl) is een bezoekerscentrum aanwezig.

Daarnaast zijn er diverse plaatsen in de omgeving die uw bezoek waard zijn bijvoorbeeld Steenwijk, Zwartsluis, Hasselt, Zwolle, Urk enzovoort.